Spanać sa belim lukom i mlekom
Zbog velikog prisustva obilja minerala i vitamina, spanać zovu “kraljem povrća”. Spanać je izvanredan izvor vitamina C i beta karotena. Za zadovoljavanje dnevnih potreba dovoljna je šolja kuvanog spanaća. Dobar je izvor i folata, vitamina iz B grupe, koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, sastojka za koji se veruje da, ukoliko je prisutan u visokoj koncentraciji, može da poveća mogućnost za srčani udar. Srce čuva i magnezijum, mineral važan za održavanje normalnog krvnog pritiska. A retko koja biljka ima 56 miligrama ovog minerala, kao što to ima spanać. Malobrojne su i biljke koje imaju više gvožđa.
Spanać treba jesti i zbog vitamina K, važnog saveznika u održavanju zdravlja kostiju. Vitamin K je bitan za pravilan proces mineralizacije kostiju, odnosno za zdrave i čvrste kosti. Treba ga jesti i zbog kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Zbog zavidnog prisustva celuloze, spanać je dragocen za varenje i čišćenje organizma.
Osobe sa poremećenim funkcijama bubrega i mokraćne bešike treba da izbegavaju spanać zbog oksalata, koji, ako su prisutni u većim koncentracijama u telesnim tečnostima, mogu dovesti do zdravstevnih tegoba. Osobama sa poremećenim radom štitne žlezde takođe se ne preporučuje spanać, jer sadrži takozvane goitrogene sastojke koji ometaju njen rad.
Oboleli od zloćudnih bolesti treba što češće da jedu spanać kombinovan sa pirinčem. Prilikom pripremanja spanać treba pirjaniti u sopstvenom soku sa malo ulja od maslina. Kada je spanać gotov, treba mu dodati skuvani pirinač, i sve začiniti limunovim sokom i malo narendane sveže crne rotkve. Ovo bi trebalo, duže vreme, da bude glavna hrana!
Za bolji rad jetre, mokraćne bešike i organa za varenje preporučuje se čaj od spanaća. Priprema se tako što se šaka lišća spanaća prelije sa dva decilitra ključale vode. Zatim se ostavi da odstoji deset minuta, procedi i pije tri puta dnevno pre jela.
Potrebno je:
1 kg svežeg spanaća
1 šoljica mleka (toplog)
1 supena kašika brašna (na brdašce)
5-6 čena belog luka
1/2 male šoljice maslinovog ulja (može i suncokretovo)
so i biber po ukusu
Priprema:
Svež spanać očistiti, oprati i blanširati. Kada pripremate spanać trudite se da ga što manje gnječite.
Blanširanje podrazumeva veoma kratko vreme kuvanja povrća u kipućoj slanoj vodi, a nakon toga povrće je neophodno ohladiti da bi se prekinuo proces termičke obrade i to zato da bi povrće zadržalo svoju boju, da bi bilo hrskavo i da ne bi izubilo nutrijente.
kada izblanširate spanać, iseckajte ga na trakice.
kada izblanširate spanać, iseckajte ga na trakice.
Beli luk sitno iseckajte. U šerpicu sipajte ulje i stavite da se zagreje. Na zagrejano ulje dodajte seckani beli luk i propržite, na umerenoj temperaturi.
Kada luk poprimi blago rumenu boju dodajte brašno. Mešajte dok se prašno ne proprži (od prilike izbrojte do 15). U ovo dodajete spanać uz lagano mešanje a zatim i toplo mleko (postepeno). Posoliti i dodati malo belog bibera.
Kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje do 10 min.
Ovako pripremljen spanać se služi topao. Odlično se slaže sa testeninama, krompirom, faširanim šniclama...
Bon appetit! :)



Comments
Post a Comment