Domaći krompir pire


Krompir pire je savršen prilog mnogim jelima, kao što su ćufte, pohovano meso, grašak.... Međutim, nekoliko grešaka može vas sprečiti da uživate u vrhunskom specijalitetu od krompira. Pre nego što započnete sa pripremom ukusnog pirea, pročitajte par saveta. 


Krompir se neće podjednako skuvati ukoliko su delovi različitih veličina, manji komadi će se prekuvati, dok će krupniji ostati tvrđi.

Prekuvan krompir je previše mekan i nije dovoljno ukusan. S druge strane, nedovoljno kuvan krompir ne može lepo da se ispasira. 

Krompir je pun skroba, a skrob ne trpi previše obrade. Rezultat obrade krompira kuhinjskim aparatima je gusta lepljiva smesa, a za savršen pire je potreban lagan i rastresit krompir. Zato se preporučuje da krompir pasirate kuhinjskim priborom, kao što su žice mada ja lično koristim veću viljušku.

Dok dodajete ostale sastojke, poput mleka ili putera, dovoljno je da nežno sve dobro promešate.

Neka svi ostali sastojci budu sobne temperature. Ja mleko zagrevam da bude mlako pre dodavanja u vruć krompir.

Možete dodati pavlake ili mleka kao što piše u receptu, ali nemojte pretvoriti pire u čorbu. Ukoliko preterate, dodajte još kuvanih krompira. Ako pripremate pire za bebu slobodno ga razredite sa mlekom, Vašem detetu će sigurno prijati uz pasiranu pileću džigericu.

Ukoliko mešavinu krompira i putera ne posolite, dobićete bezukusnu smesu. Krompir posolite nakon pasiranja, dobro ga promešajte i obavezno probajte kako biste po sopstvenom ukusu ocenili da li je dovoljno slano.

U redu je da pripremite krompir pire unapred, ali vodite računa kada ga podgrevate da ga ne presušite. Postoje dva načina za podgrevanje krompir pirea - podgrejte pire na pari, tako što ćete u posudu sipati vodu, zagrevati je na nisoj temperaturi, a preko nje staviti posudu sa pireom (obavezno polako mešajte), a drugi način podrazumeva dodavanje još toplog putera.

Potrebno je:

1 kg belog krompira
250gr maslaca ili margarina
250 - 350 ml mleka (u zavisnosti da li volite ređi ili gušći pire)
so, biber po ukusu

Priprema:

Oljušteni krompir dobro operite i isecite na jednake delove (četvrtine). Stavite u dublju šerpu, dodajte prstohvat soli i kuvajte. Da li je krompir dovoljno kuvan možete proveriti tako što ćete ga probosti nožem, pa ukoliko nož klizi bez prepreka vaš krompir je gotov.

Kada ste stavili krompir da se kuva, pobrinite se da ste izvadili margarin iz frižidera da se stabilizuje na sobnoj temperaturi.

Mleko blago zagrejte. Kada grejete ili kuvate mleko, da ne bi uhvatilo za dno šerpe/lončeta obavezno, pre nego naspete mleko, pokvasite dno šerpe. Važno je i da šerpa i ringla budu hladne kada stavite mleko da se greje, tj kuva i da temperatura jednomerno raste i na ringli, i na šerpi i samom mleku. Mleko kuvajte na umerenoj temperaturi (ako je 6 maksimalno na Vašem šporetu, uključite ringlu na 4)

Kuvani krompir izgnječite jačom viljuškom ili kuhinjskom ručnom presom za pire, nikako nemojte koristiti mikser. Dodajte u pasirani krompir margarin ili maslac, malo soli i ako volite ljući ukus dodajte i mleveni biber. Kada se margarin otopi, polako dosipajte mleko, konstantno mešajući masu. Kada dodate 250 ml mleka videćete da li Vam odgovara gustina pirea, ako želite ređi, dodajte još mleka, ali po malo uz konstantno mešanje. 

Na samom kraju proverite da li je dovoljno slano, jer so daje pravi ukus Vašem korompir pireu.

Uz krompir pire predlažem piletinu sa roštilja i svežu sezonsku salatu.

Bon appetit! 😊

Comments

Popular Posts