Paradajz čorba sa brusketima
Paradajz je čuvar mladosti organizma i opšteg zdravlja. Njegova crvena boja potiče od likopena koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći kožu, zbog čega je za vreme sunčanja poželjno jesti što više ovog povrća. Ustanovljeno je i da je delotvoran u prevenciji tumora prostate, zbog čega muškarci naročito treba da ga jedu. Paradajz je bogat i belančevinama, beta- karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i retke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.
Kao niskokalorijska namirnica odlično se uklapa u dijetalni jelovnik za one koji žele da smršaju, a preporučuje se i za jačanje odbrambenog sistema organizma. Zapravo, paradajz sadrži dosta lekovitih materija zahvaljujući kojima i ima antioksidansno i antiseptično dejstvo, dobar je čistač organizma i diuretik. Pokazao je delotvornost i u lečenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja.
PARADAJZ I ASTMATIČARI
Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme, pokazala su istraživanja australijskih naučnika iz Sidneja. Istraživači su se posebno osvrnuli na paradajz i njegov moćan antioksidans likopen. Praktičnu potvrdu dobili su nakon sedmodnevnog eksperimenta sa trideset pacijenata obolelih od astme. Pacijenti su prvo dobijali hranu siromašnu sa antioksidansima, a zatim su konzumirali ekstrakt i druge proizvode od paradajza bogate likopenom. Dobijeni rezultati su pokazali da suplementi sa likopenom imaju izuzetna svojstva i da ih treba uključiti u terapiju astme.
Osim toga, povoljno deluje protiv alergija, anemija, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih sudova. Preporučuje se osobama koje koriste diuretike jer nadoknađuje kalijum u organizmu.
Pokazalo se da deluje i protiv bolesti usta, zuba i ždrela, bronhitisa, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata. Na spisku bolesti su i katarakta, migrena, osteoporoza, povišeni holesterol, poremećeni krvni pritisak, neplodnost, ali i sinuzitis, uganuća, hipertireoza...
Potrebno je:
za čorbu:
1 l kuvanog paradajza
1 kašika brašna
1 kašičica šećera
2 lista bosiljka
so,biber
50 g maslaca
Za bruskete:
4 kriške starog hleba
2-3 čena belog luka
1 kašika maslinovog ulja
nekoliko listova svežeg bosiljka
so, biber
Priprema:
Na ulju propržite kašiku brašna i na to dodajte kuvani paradajz. Ukoliko nemate kuvani paradajz u tečnom stanju, možete iskoristiti i tomatelo koji možete kupiti u svakoj prehrambenoj prodavnici. Kada paradajz prokuva dodajte so, šećer, biber, bosiljak, i kuvajte 15 minuta.
Čorbi dodajete tople bruskete pripremljene na sledeći način:
Stari hleb iseckati na kockice veličine 1x1cm. Zagrejati rernu na 180-200 stepeni. Poređati hleb na tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći ga oko 10 minuta. Dok se hleb peče mogu se pripremiti ostali sastojci za bruskete. Oljuštiti nekoliko čena belog luka i sitno iseckati. Vruć, prepečen hleb posuti belim lukom. Posoliti i pobiberiti, ako želite i posuti sitno seckanim bosiljkom. Prelijte sa nekoliko kapi maslinovog ulja. Ostaviti pokriveno alu folijom da ostoji u toploj rerni još nekih 5 minuta kako bi pečeni hleb lepo upio mirise začina.
Kada poslužite čorbu,svako u tanjir može da stavi i malo kajmaka.




Comments
Post a Comment